Hemorojus – išgydoma liga, jei tai daroma laiku

Hemorojus – gana dažna liga, deja, apie ją daugelis vis dar vengia garsiai kalbėti. Kadangi ši liga laikoma gėdinga, žmonės dažnai slepia šią problemą, delsia kreiptis į gydytojus. Tačiau ligą diagnozavus laiku, jos gydymas gali būti daug paprastesnis. Apie hemorojaus priežastis ir gydymą kalbamės su gydytoju koloproktologu Tadu Latkausku.

Kaip atsiranda ši nemaloni liga? Ar turi reikšmės skuba ir streso faktorius hemorojaus atsiradimui?

Hemorojus – tai išangės kanalo simptominis kaverninių kūnų (veninių darinių) padidėjimas ir nuslinkimas žemyn. Padidėjęs spaudimas  tuštinimosi metu ir išangės pilnakraujystė turi įtakos jų padidėjimui ir simptomų atsiradimui.

Savo ruožtu, slėgio į kaverninius kūnus padidėjimas (stanginimasis) tuštinimosi metu susijęs su vidurių užkietėjimu, netaisyklingais tuštinimosi įpročiais, o išangės pilnakraujystei įtakos turi kūno padėtis (ilgas sėdėjimas), aštrus maistas, alkoholis, nėštumas.

Sunku moksliškai įrodyti tiesioginį ryšį tarp streso ir hemorojaus, bet galvočiau, kad skuba ir stresas kasdieniniame gyvenime įtakoja mitybą, gyvenimo būdą, o tai turi įtakos hemorojaus simptomų atsiradimui.

Ar ja serga daug žmonių? Kas yra ypač pažeidžiamas?

Apie 5 proc. suaugusių žmonių turi  hemorojui būdingų simptomų, tai viena dažniausiai sutinkamų ligų mūsų (proktologų) kasdieniniame darbe. Didesnę riziką susirgti turi žmonės dirbantys sėdimą darbą, mažai judantys, valgantys “nesveiką maistą”, kas savo ruožtu, skatina vidurių užkietėjimą, stanginimąsi, neteisingus tuštinimosi įpročius (“ilgą sėdėjimą tualete”).

Ar tai vyresnio amžiaus problema?

Hemorojaus simptomų atsiradimui gali turėti reikšmės jungiamojo audinio silpnumas aplink kaverninius kūnelius, kas susiję su vyresniu amžiumi, bet tai nėra tik vyresnio amžiaus žmonių problema. Gana dažnai simptomai pasireiškia ir jaunesniame amžiuje.

Kokia sąsają turi hemorojus su kojų venų problemomis?

Kaverniniai kūneliai tai kraujagyslinė struktūra, todėl galima sakyti, kad hemorojus yra veninių rezginių išangės srityje padidėjimas ir iššsiplėtimas. Veiksniai įtakojantys jų padidėjimą turi įtakos ir kojų venų išsiplėtimui ir simptomų atsiradimui.

Kaip galėtume pasisaugoti?

Visų pirma reiktų individualiai išsiaiškinti kas galėtų sąlygoti hemorojaus ir jo simptomų atsiradimą.

Varginant vidurių užkietėjimui rekomenduojama mitybos korekcija.

Reiktų atkreipti dėmesį ir į tuštinimosi įpročius, vengiant ilgo sėdėjimo tualete (vadinamojo “laikraščių skaitymo”). Dirbant sėdimą darbą, patariama daryti reguliarias pertraukėles, vengti aštraus maisto, alkoholio, mūvėti kompresines kojines, aktyvinančias kraujotaką ir .t.t.

Kas naujo žinoma medicinoje apie hemorojaus profilaktiką bei jo simptomų bei pašalinių veiksnių gydymą?

Kaip sakoma “nauja yra pamiršta sena”, todėl daugiausiai dėmesio profilaktikoje reikėtų skirti sveikam  gyvenimo būdui, fiziniam aktyvumui ir mitybai, vartojant pakankamai skysčių, augalinio, skaidulinio maisto.

Visada reikėtų prisiminti, kad po hemorojaus simptomais gali slėptis ir rimtesnės ligos požymiai, todėl, ypač vyresniame amžiuje, rekomenduojama savalaikė specialisto konsultacija ir detalesnis žarnyno ištyrimas.

TA PATI 2017 vasara

Jei turite daugiau klausimų, kviečiame užsiregistruoti gydytojo Tado Latkausko konsultacijai “Gijos Klinikose”, Kaune.